Een waterlek opsporen

Een lekkage in uw woning kan de nodige overlast geven. Is er sprake van een leidingbreuk dan heeft u acute wateroverlast waarbij in de meeste gevallen de kelder volstroomt met water. Immers, de meest leidingen lopen in de keldermuren, dus de kans dat uw kelder bij dit soort leidingbreuken getroffen wordt is groot. In dergelijke gevallen zult u direct actie moeten ondernemen om de lekkage te dichten om verdere schade aan uw woning te voorkomen. Het kan ook zijn dat er in een leiding een klein scheurtje zit. In dit geval heeft u het misschien niet eens direct door en gaat de lekkage heel geleidelijk.

De gevolgen van een geleidelijke lekkage

In het begin zult u een kleine lekkage niet door hebben. Vaak is het scheurtje zo minuscuul dat het water er druppelsgewijs uit ontsnapt. Maar hoe geleidelijk dit ook gebeurd, er kan grote schade door ontstaan. Pas wanneer u de lekkage opmerkt is er reeds schade ontstaan. U zult na verloop van tijd ontdekken dat de muur nat begint te worden en dat er vochtplekken op ontstaan. Duurt de lekkage al een tijdje dan kan er ook schimmelvorming op de muur of plafond plaatsvinden. Het zou ook kunnen dat u merkt dat u uw woning niet meer zo behaaglijk warm kunt krijgen en u stookt meer. Dit ziet u dan ook rechtstreeks terug op uw energiefactuur. Vooral ook als u last heeft van schimmels moet u direct actie ondernemen, want schimmels kunnen in het ergste geval zelfs de constructie van uw woning aantasten en ook de gezondheid van u en uw gezin.

Lekdetectie

Maar om uw lekkage te (laten) verhelpen moet u wel weten waar de lekkage zit. Omdat de leidingen meestal in de muur zitten, vreest u al het ergste, namelijk de muur moet opengebroken worden. Doet u dit nooit zomaar. Ook niet op de plek waar uw muur nat is, want u kunt bedrogen uitkomen. De natte plek op de muur zegt namelijk niets over de locatie van de lekkage en het zou jammer zijn als u voor niets de muur openbreekt. Een lekkage kan ook ergens anders ontstaan en druppelsgewijs naar de plek stromen waar uw muur nat is. Om toch zonder breekwerk achter de locatie van uw lekkage te komen is het verstandig om een expert te laten komen die een lekdetectie kan uitvoeren. Hij zoekt de locatie op zonder dat breekwerk nodig is.

Hoe wordt een lekdetectie uitgevoerd?

De expert heeft diverse mogelijkheden om een lekdetectie uit te voeren. In de meeste gevallen zal hij dit doen met een infraroodcamera. Dit is vooral van toepassing bij warmwaterleidingen, want de camera kan een lekkage opsporen door middel van warmteverschillen. De camera kijkt door de muur heen, dus breekwerk is niet nodig. Lekdetectie op basis van ultrasone geluidsgolven wordt ook veel uitgevoerd. Dit is vooral geschikt als het om lekkage in koudwaterleidingen gaat. Nadat de expert de locatie van de lekkage gevonden heeft zal hij daarvan een rapport opmaken die u dan kunt overhandigen aan de loodgieter voor het repareren van de lekkage. Ook kan het rapport dienen voor het claimen van de kosten bij uw verzekeraar.