Kelderdrainage: mogelijkheden en aandachtspunten

Opstijgend vocht is één van de bekendste soorten vochtproblemen waar woningen mee te kampen kunnen hebben. In veel gevallen komt dit in oudere woningen voor die nog geen waterkering hebben. Deze oudere woningen zijn dikwijls nog voorzien van een ondergrondse kelder en is meestal de oorzaak dat opstijgend grondwater de kans krijgt om naar de rest van de woning te stijgen. Aangezien de kelder ondergronds is, staat het voortdurend in contact met grondwater. Als het metselwerk poreus is of er zitten barsten en scheuren in de keldermuur, dan sijpelt grondvocht gemakkelijk naar binnen. Het vocht in de keldermuren krijgt dan om naar de rest van de woning te stijgen en de kelder zelf wordt geteisterd door allerlei gevolgen, zoals vochtplekken, schimmel en een muffe lucht. Er kunnen verschillende oplossingen zijn om de opstijgend vocht vanuit de kelder tegen te houden. Een van de maatregelen die genomen kan worden is kelderdrainage.

Wanddrainage

wand drainage kelder

Wanneer grote hoeveelheden vocht via de muren de kelder insijpelt is wanddrainage een goede oplossing. Dit is meestal in combinatie met vloerdrainage, omdat het vocht via de vloer afgevoerd moet worden. Het belangrijkste materiaal wat bij wanddrainage gebruikt wordt is een noppenmembraan. Dit noppenmembraan is voorzien van allemaal kleine kanaaltjes. Door deze kanaaltjes kan het vocht wat de muren intrekt gemakkelijk afgevoerd worden. Na het aanbrengen van het noppenmembraan wordt er een nieuwe waterdichte specielaag aangebracht zodat de kelderwand er weer als nieuw uitziet. Vocht kan nu niet meer in de wanden trekken wat vochtplekken en schimmels voorkomt. Omdat het vocht netjes via de kanaaltjes wordt afgevoerd zal ook het probleem met optrekkend vocht verleden tijd zijn.

Vloerdrainage

drainage vloer kelder

De keldervloer kan dubbel last hebben van intrekkend vocht. Vocht wat door de wanden insijpelt komt uiteindelijk in de vloer terecht. Maar ook kan vocht door de hoge druk van het grondwater in de vloer infiltreren. Om al dat vocht goed te kunnen afvoeren is vloerdrainage noodzakelijk. Hierbij kan ook de vloer voorzien worden van een een noppenmembraam en er wordt een afvoerkanaal in de vloer gefreesd. Verder komt er een afvoerput in de vloer die verbonden is met een pomp. Vervolgens kan over het noppenmembraam een nieuw vloer gelegd worden. Alle vocht gaat nu via de kanaaltjes de afvoerput in die het vocht uiteindelijk naar het riool leidt. De vloer zal nu definitief goed droog blijven.

Randdrainage

rand drainage kelder

Drainage van de kimnaad is ook erg belangrijk. De kimnaad is de rand tussen de vloer en de kelderwand. Vaak is de vloer van beton en de muur van baksteen. Omdat het vocht niet gemakkelijk in beton kan komen zal het een ingang proberen te vinden via de kimnaad. Bij een randdrainage wordt er in de rand een goot gemetseld met een waterdichte cement. Al het vocht wat hier in terecht komt wordt door middel van een pomp naar de afvoerput geleid. Vocht kan op deze manier niet naar boven optrekken. Randdrainage is enkel mogelijk bij een betonnen vloer. Een vloer met een zuigende werking zal het vocht namelijk in de vloer opnemen.

Belangrijk is wel om te weten dat drainage geen methode is om de kelder definitief waterdicht te maken, maar een methode om vocht op een juiste manier af te voeren. Als u werkelijk een waterdichte kelder wilt hebben, dan is kelderbekuiping de juiste oplossing.