Kelder waterdicht maken

Als het gaat om vertrekken in huis die gevoelig zijn voor vochtproblemen, dan loopt de kelder het meeste risico. Samen met de kruipruimte zijn dit de ruimtes die zich onder het grondniveau bevinden en gemakkelijk in contact kunnen komen met grondwater. Als de keldermuren niet meer volledig intact zijn en er scheuren of barsten in zitten of als het metselwerk poreus is geworden, dan kan grondwater gemakkelijk naar binnen sijpelen. De gevolgen kunnen groot zijn. Niet alleen voor de kelder, maar ook voor de rest van de woning. Optrekkend vocht zal via de muren naar de woning trekken, waardoor de gehele woning last kan krijgen van vochtige muren en schimmelvorming.

Optrekkend vocht is één van de meest voorkomende vochtproblemen in woningen. Vooral woningen die van een kelder zijn voorzien lopen extra risico. Het is daarom belangrijk dat de kelder goed waterdicht is om vochtproblemen in de rest van uw te voorkomen. Hier zijn verschillende oplossingen voor. Meer informatie over kelderdichting vind je op de website van bmco.be

kelder waterdicht maken bekuiping

Kelderbekuiping

De beste manier om een kelder waterdicht te maken is door kelderbekuiping aan te brengen. De wanden en eventueel de keldervloer worden dan bekleed met een waterdichte laag, zodat grondwater de kelder niet meer kan intrekken. Voordat hier mee begonnen kan worden moet eerst de kelderwand goed nagekeken worden op scheuren en gaten en opgevuld worden met waterdichte cementspecie. De muur moet grondig schoongemaakt en stofvrij gemaakt worden. Om de waterdichte specie goed te laten hechten wordt de muur ingesmeerd met een primer. Vervolgens wordt er een waterdichte cementlaag aangebracht. Voor het beste resultaat worden 2 tot 3 lagen aangebracht.

Extra aandacht moet besteed worden aan het waterdicht maken van de kimnaden. Dit is de naad tussen de muur en de vloer waar water in kan blijven staan. Wanneer nodig kan ook de keldervloer aangepakt worden. Ook de vloer kan worden ingesmeerd met een waterdichte cementlaag en worden afgewerkt met een polyurethaancoating. Het voordeel van deze coating is dat het in verschillende kleuren aangebracht kan worden. Deze vorm van kelderbekuiping heet een stijve kelderbekuiping. Er kan ook een soepele kelderbekuiping toegepast worden. Er wordt dan eerst een folie tegen de wand aangebracht en vervolgens dichtgemetseld. Deze methode is erg geschikt als de kelderwand erg beschadigd is.

vochtige kelder behandelen

Kelderdrainage

Kelderdrainage is geen methode om de kelder waterdicht te maken. Grondvocht kan nog gewoon de kelder inkomen, maar het drainagesysteem zorgt voor een goede afvoer van het vocht, zodat het niet als optrekkend vocht naar de rest van de woning trekt. Er kan gekozen worden voor een drainagesysteem in de wand of de vloer, maar een combinatie is ook mogelijk. Aan de wanden of de vloer wordt een noppenmembraan aanbracht met daarin allemaal kleine kanaaltjes. Vocht wat de kelder inkomt, wordt via deze kanaaltjes afgevoerd naar een verzamelput, waarna het vervolgens wordt afgevoerd naar het riool. Over het noppenmembraan komt dan ter afwerking een nieuwe laag waterdichte cement.

Meer informatie over het draineren van kelders vind je in dit artikel.

Wilt u echt een waterdichte kelder, waar vocht geen kans maakt om naar binnen te trekken, dan is kelderbekuiping de beste oplossing. Met kelderdrainage bent u enkel gegarandeerd van een goede afvoer van het vocht.